9 razloga zašto je Adidas bolji od Nike

Nikada se ne plašimo da se pozabavimo velikim problemima. Istražujemo najveće rivalstvo igre patika: Tri Linije protiv Swoosha. Zašto je jedan bolji od drugog? Koji od njih izlazi na vrh - kako pokazuje naša ilustracija u teškoj i lakoj kategoriji - u ultimativnoj borbi brendova? 9 razloga zašto je Adidas bolji od Nikea. Pročitajte priču.

Mislite da Nike vlada igrom patika? Nismo toliko sigurni, jer nemački gigant patika sa Tri linije ima duboku istoriju, neverovatne modele u arhivi i više priča koje nudi, a ne samo kako da nabavite novi Yeezy model. Evo 9 razloga zašto je Adidas bolji od Nikea.

Adidas vs Nike

1. Adidas je stariji. To nije najstarija sportska marka na planeti, ali nijedna druga nije imala tako dubok uticaj toliko dugo. Iako se kompanija sa sedištem u Herzogenaurach-u vraća 1949. godine, fabrika cipela braće Dassler osnovana je 1924. Samo suveniri iz istorije sporta mogli bi napuniti čitav muzej - i nesumnjivo je najbogatiji trezor svih sportskih marki.

Adolf Dassler

2. Duh osnivača. Zamislite to ovako: Celog svog života Adi Dassler želeo je da izgradi najbolju moguću opremu za sportiste. Taj čovek je i sam bio stolar i strastveni sportista. Nijedan drugi osnivač u istoriji sporta nije razumeo potrebe sportista bolje od njega. Bio je brz u otkrivanju mana i eksperimentisao je sa novim tehnologijama. Bio je opsednut i plodovi njegovog rada su izvan impresivnih. Ako danas posetite Adidas, ovo je duh koji ćete videti.

Adidas World Cup 1954

3. Svetski kup „Čudo iz Berna“. Kakva lepa priča. Ratom zaokupljena Nemačka kao autsajder stiče samopouzdanje i osvaja FIFA svetski kup 1954. godine. Zašto su pobedili? Jer Adi Dassler je obezbedio pobedničke kopačke za meč protiv Mađarske. Ponovo, na delu su inovacije i duh osnivača.

Adidas kopačke

4. Tri linije - jedini logotip sa funkcijom. Da, prvobitno su Tri pruge dodane na gornji deo kako bi držale cipelu zajedno i obezbedile stabilnost. Nijedna izmišljena marketinška priča, skupa studija dizajna, samo tri pruge sa strane cipele - neverovatno.

Adidas Gazelle

5. U arhivi ima najviše i najbolje klasike. Decenijama pre nego što je Nike predstavio svoje prve patike za trčanje, Adidas je već inovirao i pisao istoriju sporta. Brend je stvorio klasike u različitim oblastima kao što su Gazela, Superstar, Samba i još više i pre nego što je Nike zvanično osnovan. Mnogi modeli stari pola veka unazad i danas imaju solidnu bazu sledbenika.

Adidas patike za olimpijadu

6. Tri pruge su ispisale istoriju sporta. Ako pogledate osnivača Adija Dasslera, možete se vratiti sve do 1930-ih. Američki sprinter Jesse Ovens osvojio je četiri zlatne medalje u patikama izrađenim od Dasslera na Olimpijskim igrama 1936. godine. I imajte na umu da je na Olimpijskim igrama 1972. godine 78% takmičara koji su se takmičili nosilo Adidas - a 1984. čak 89%!

Adidas i Run DMC

7. Adidas je napisao istoriju hip-hopa sa Run DMC i Beastie Boys. A mi govorimo o osnovama modernog repa. Ljubavna priča uključuje naslovnice albuma, preporuke proizvoda, pesmu „My Adidas“ i onaj trenutak kada je Run DMC na koncertu držao Adidasovu patiku pred 40.000 ljudi.

Adidas i Kanye West

8. Adidas ima Kanija. Ne treba ulaziti u detalje, jer sve to znate. Kanye West je verovatno trenutno najuticajniji umetnik na planeti i sarađuje se Adidasom - iako pruge nedostaju na njegovoj Yeezi liniji.

Adidas Boost

9. Adidas ima Boost i NMD. Boost je amortizujuća inovacija našeg doba i jedna od retkih tehnologija u poslednjih nekoliko godina koja je zaista napravila razliku. Sa druge strane, NMD je trenutno najuspešniji dizajn patika na planeti. Kombinujte ovo dvoje i imate neverovatnu priču o uspehu koja će se sigurno nastaviti dalje.

Ovo je naših 9 razloga zašto je Adidas bolji od Nike - slažete li se? Sviđa vam se priča? Ovde pročitajte suprotnu perspektivu: Zašto je Nike bolji od Adidasa.

Tekst preuzet sa Sneakers Magazine