Godinama su mnogi spekulisali o tome zašto Nike nije preduzeo agresivne pravne mere protiv japanskog brenda ulične odeće A Bathing Ape, BAPE, nakon što je objavio nekoliko patika za koje se činilo da su jasni derivati njegovog sopstvenog dizajna. Pitanje je ponovo dobilo zamah u poslednjih nekoliko godina, pošto je Nike ciljao nezavisne kompanije patika koje su prodavale „inspirisane“ modele Air Jordan 1, Air Force 1 ili Dunk-a. Nedavno su Kool Kii i Omi bili na drugoj strani Nikeove tužbe za kršenje autorskih prava zbog njihovih sličnih dizajna. Sada više nema pitanja o očiglednom oklevanju Nike-a da nakon BAPE-a, jer njih dvoje konačno idu ka obračunu u sudnici.

U sredu je Nike podneo tužbu protiv Bapea na saveznom sudu na Menhetnu, optužujući brend da je potpuno kopirao dizajn njegovih patika. Grafički grafikon u tužbi koju je podneo Nike upoređuje Bapeov Bape Sta sa Air Force 1, Bape Sta Mid sa Air Force 1 Mid, Sk8 Sta sa Dunk, Court Sta High sa Air Jordan 1 i Court Sta sa Airom Jordan 1 Lov. Prvobitno objavljena 2000. godine, Bape Sta je Bapeova vodeća patika. Uzimajući znake japanske ulične kulture, cipele su uglavnom bile stilizovane u živim bojama i često su bile izrađene od lakirane kože. Iako podsećaju na Air Force 1, Bape Sta (i druge Bape patike) obeležene su logotipom kompanije „STA“.


Osvrćući se na to zašto je čekao toliko dugo da preduzme pravni postupak protiv BAPE-a, Nike kaže da to nije baš slučaj. Prema tužbi, Nike se sastao sa BAPE-om 2009. kako bi razgovarali o dizajnu, što je dovelo do toga da je kompanija smanjila svoje aktivnosti u SAD i zatvorila većinu svojih prodavnica u zemlji. BAPE je redizajnirao Bape Sta 2016. kako bi manje ličio na Air Force 1, ali je ponovo uveo svoju originalnu verziju siluete 2021. Tada je Nike rekao da je BAPE „drastično povećao obim i obim svog kršenja.“ BAPE je takođe navodno odbio da prestane da prodaje cipele koje su prekršile autorska prava na zahtev.

Nike, pozivajući se na patike BAPE koje su prodavci na drugom tržištu nazivali Air Force 1s ili Dunks, zatražio je od suda da naredi BAPE-u da prestane da prodaje patike. Pored toga, traži neodređeni iznos novca za odštetu.

Kompletnu ponudu Nike patika pogledaj ovde. 

Izvor: Compex

Podeli sa prijateljima